Bebelan..

Friday, 21 April 2017 @ 07:43 | (0) comment/s



Ade yang mempersoalkan "Susah sangat ke belajar undang undang ni?".

Ade jugak yang memperlekehkan.. like "Alahh kau baca je kot. Ape yang susah. Confirm pointer tinggi punye. Kalau tak dapat tinggi tu, bukan budak pandai lah tu".

Okey, let me tell you something.

My Diploma in Law program is the first batch for 2 years Diploma program. Before this, diploma in law was 3 years program as the subject that we learned in diploma is almost the same with LLB students. But now, KPM forced us to decrease the time of our program and increasing the subject from what we should have learned. Our lecturers, our dean have complained about it but nothing can be changed..

Alasan? Sebab nak melahirkan pelajar yang bekerja bawah sijil diploma dan bukan bawah sijil ijazah.
(I don't think that I need to explain this. Paham paham sendiri jelah. Emo pulak aku bila ckp bab ni)



The reasons why our batch doesn't have any dean list. Why half of our batch cannot graduate together with us. Let me give you the reasons (this is from our lecturers actually).

1. In one sem which the period is only in 14 weeks, we have to learn about 6 to 7 law subject within that time. You have to memorize all the sections, all the cases within that time. Oh hello. LLB students only learn 4 law subject in one sem. Yeahh I know they all have 4 years to complete their LLB. But heyy. Otak sapa yang geliga sangat mampu nak hadam semua dalam masa 4 bulan?

2. Subject pilihan fakulti yang paksa amek. Dah mcm budak fki pun ade. We have to memorize all the quranic verses and the hadith in 'arabic'. No english translation. And also we have to learn it in arab. Most of us, cannot score on this subject. Iyelah. Ayat quran dengan hadith mana boleh nak direka reka. (haihh markah aku kurang dekat sini lah. Pointer aku semua slack dkt subjek ni je. Bukan satu subjek je subjek pilihan fakulti ni haa tapi 3 subjek. Dan ketiga-tiganya aku down. Down pun lulus hokeyy. Kira pandai lah jgk aku ni hahahaha)

3. In one subject law, we have to memorize at least 30 cases. Okeylah, 30 cases darab 6 subject = 180 cases kan? 180 cases paling kurang kena hafal dalam satu sem (bukan hafal membuta tuli. Kau kena hafal dan faham utk apply dalam soalan nanti). Kau rasa? Ha ah memang senang pun. Tengok je terus ingat. Kan? Tu tak termasuk section lagi. Hahahahaha yes. Law is easy. As easy as ABC.

Tu jelah kot alasannya. Bagi banyak banyak pun bukan orang faham. Ni nanti mesti ade orang cakap "eleyhh. alasan je semua tu. kalau tak nak tu banyak jelah bagi alasan."



Haaa tak habis lagi! Ooppss. Aku tak cakap aku tak nak sambung LLB okey? Ini bukan alasan aku untuk berhenti daripada mencapai impian aku. Jujur aku cakap, pointer aku tak gempak. Tak sampai 3 pun weh. Tapi tu tak bermakna aku nak berhenti. Dalam 3 bulan ni je dah berapa kali aku turun naik fakulti jumpa dekan. Haaaaa...

Aku mewakili kelas aku buat permohonan untuk 'special sem' yang mana kau blh repair grade subjek kau sekaligus baiki pointer kau. Aku buat ni sebab aku kalau boleh nak graduate dgn pointer 3 lah at least dan aku jgk nak tlg kwn2 aku yg nak graduate tahun ni (aku minta maaf yang mana aku tak dapat tolong utk graduate tahun ni. Aku dah cuba utk tolong korg tp sampai situ je mampu..)

How my life gonna end up to a hectic one after this. Heyya. Alhamdulillah.. permohonan aku diluluskan. So, my final exam will end on 24 May 2017 and my special sem will start on 28 May 2017 until August. Hahahaha kejap je cuti nyee. Nak balik ke idok pun dakhuu lah... Paling sedih.. Aku puasa dekat sini dan.. my birthday.. hmm..

In Shaa Allah, on September 2017, I will continue my LLB in my current University. If not in my current University.. maybe I will further my study at UKM on March 2018. In Shaa Allah kalau ade rezeki.

Final sem ni kan.. jujur aku cakap. Busy sangat. Takde masa pun nak borak borak kosong (gossip). Aku minta maaf kpd kawan kawan aku yang pernah ajak aku lepak tapi aku terpaksa tolak semata mata untuk study. Aku juga minta maaf kepada sesetengah kawan aku kalau aku kekadang jadi pendiam. Ade sebab kenapa aku jadi pendiam. Aku jadi pendiam mungkin kerana aku stress atau mungkin aku tengah marah atau mungkin kerana aku tgh tak berapa sihat. Aku minta maaf.

Ade yang cakap "Ima gila study. Ima hantu buku. Ima ni stop lah study." "Ima, letih aku tgk mu. Ima bla bla bla"
Ade jgk yg jenis ckp belakang (My haters especially. Yg dulunye kwn tp sekarang spreading hatred about me to all of her friends. Eh sekarang kawan lagi lah kot.. fake friend, maybe?)



Okeylah okey. Aku ni memang jenis yang tak amek kisah langsung ape yang orang nak ckp psl aku. Ape yang aku tahu.. ape yang aku buat adalah yang terbaik untuk diri aku.

Aku penat.. pandailah aku rehat. Aku gila study sebab aku gila nak capai impian aku. Kau ape tahu?

Yg ckp belakang aku ni kan.. aku sumpah tak kisah. Kau cakaplah ape yang kau nak ckp. Benda buruk ke benda baik ke. Ckp jelah. Kau kan ade mulut. Haa ckplah puas puas. Aku langsung tak kisah. Aku tak kisah sebab aku juga manusia. Aku tidak sempurna.

Ade salah aku yang aku sendiri tak nampak tapi orang lain nampak. Ade baik aku yang orang lain tak nampak tapi aku nampak. Sebab tu aku tak kisah. Aku cuba buat yang terbaik tapi kalau orang tak nampak pun takpelah sbb ape yang aku buat adalah untuk diri aku. Dan siapa yang tak kenal aku lepas tu terus benci aku tanpa sebab tu.. I hope you have the chance to know me first, then you can judge me whether I'm a bad girl or a good girl. Okey?

Aku dah cukup bersyukur yang semua haters aku bukan terdiri daripada budak course aku. So, sokayy lah. Kau tak rapat dengan aku lepas tu nak judge aku macam macam sebab dgr drpd mulut org yg dulu acah jadi kawan tapi tikam dari belakang. Malas aku nak melayan. Suka hati awak lah ye nak judge saya ni macam mana. I don't care.

Cuma.. Ya Allah.. bukan senang aku nak 'pretend like nothing happened'. Aku tak sangka yang dia boleh buat mcm ni dekat aku. Bukan sekali tapi dah banyak kali. Depan aku bukan main baik tapi aku tak sangka dia blh buat mcm ni dekat aku. She throw me out from her life and throw some dirt on my name but she pretending like I'm still her friend. Aku lebih prefer kau tunjuk perangai sebenar kau, kutuk aku depan depan daripada kutuk aku belakang.. At least, aku tahu ape silap aku.. Allah.. jauhkan aku daripada perasaan benci terhadap manusia. Takpelah ruhan. Dia pun manusia.. think positive..

Papepun, terima kasih kawan. Terima kasih sebab pernah jadi kawan aku. Sokayy lah. Aku sikit pun tak ambik hati. Takde sekelumit pun perasaan dendam mahupun benci terhadap kau. Kalau kau rasa kau perlukan aku balik, aku setia ada dengan kau. Aku pegang kata kata aku yang 'once you are my friend, you will always be my friend'. Teruskan ape yang kau buat, asalkan hati kau puas dan kau bahagia. Aku tak kisah kayy :)

Nak puaskan hati orang, sampai bila bila pun tak akan habis. Kan?

So, spread the love, positivity and happiness ya all !

ALWAYS BE POSITIVE RUHAN FAHIMA !



DON'T YOU DARE TO GIVE UP RUHAN FAHIMA !

Sekian..
◄ Older posts